אל הכביש – כיצד נהגי הפצה מתמחים ומרוויחים?

האם כדאי לי להיות נהג משאית המפיץ מזון או מוצרים אחרים? אולי בכלל כדאי לנהוג על רכב מסחרי להפצת סחורות? אם הכביש קורא לכם והחופש של האוויר הפתוח נשמע לכם טוב, ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על תחילת הקריירה שלכם בתחום נהגי הפצה – קראו כאן. 

כמה מילים על התחום של נהגי הפצה

בין אם מדברים על מהפכת ה-AI, או שמא מסתכלים על התפתחויות טכנולוגיות אחרות באינספור תחומים ותעשיות, אין ספק ששוק העבודה עובר שינויים מהותיים בישראל ובעולם. אבל, נהגי הפצה הם משהו שהעולם תמיד יזדקק לו. לכן, במובנים רבים זהו בעצם תחום אשר מעניק יציבות כלכלית תמידית. במילים אחרות, נהגים להפצה דרושים במגוון תעשיות, תחומים וענפים שונים, כאשר תחום זה עשוי לכלול מספר אופציות תעסוקה. ברוב המקרים, אופציות התעסוקה האלו משתנות ונקבעות בהתאם לסוג הרישיון שלכם. לכן, השלב הראשון בתחילת הקריירה שלכם הוא להחליט על איזה סוג רכב אתם מעוניינים לנהוג בעתיד. 

נהגי הפצה – מהו התהליך הנדרש?

קודם כל, חשוב להבין מיהו נהג הפצה ואיך ניתן להפוך לאחד כזה. באופן כללי, אין דרישות מיוחדות בתחום, אבל הדרישות הבסיסיות הן רישיון נהיגה התואם את סוג הרכב שתנהגו בו. דרגות הרישיון והדרישות הן אלו:

  • רישיון C1: זהו רישיון נהיגה לרכב משא עד 12,000 ק"ג, ועל רכבי משא אלו ניתן להוציא רישיון החל מגיל 17.5. 
  • רישיון C: זהו רישיון נהיגה לרכבי משא מעל 12,000 ק"ג, וניתן להוציא את הרישיון הזה החל מגיל 19. 
  • רישיון E+C: זהו רישיון לרכבים המוגדרים "רכבי עבודה" וכן לרכבים עם מנועיים מסחריים, במשקל מעל 3,500 ק"ג. את הרישיון הזה ניתן להוציא החל מגיל 20, והוא מחייב וותק של שנה ברישיון דרגת C. 

יש לציין, כל אחד מהרישיונות הנ"ל כמובן מצריך לימודי נהיגה בהתאם וכן קורסים מקצועיים להתמחות בכלים ספציפיים. כמו כן, כדאי לדעת שהחל משנת 2021, אין צורך בחידוש הרישיון מתחת לגיל 70. 

מהם תחומי האחריות של נהג ההפצה?

בפועל, תחומי האחריות של נהגי ההפצה מאוד משתנים בהתאם לסוגי הסחורות והמוצרים שנהגים אלו משנעים, אזורי הפעילות שלהם ועוד. דרושים נהגי הפצה בימינו במגוון תחומים ותעשיות, כאשר העבודה בפועל יכולה לכלול את תחומי האחריות הבאים:

  • העמסת ופריקת סחורה: נהגי הפצה בהחלט עשויים להיות אחראים להעמסת הסחורה למשאית, וכן לפריקתה מהמשאית ביעילות ובבטחה. זאת, למעט מקרים בהם יש עוזר-נהג אשר אחראי על כך. 
  • חלוקת סחורה ללקוחות: ברוב המקרים, נהגי הפצה אחראים לחלוקת הסחורה ללקוחות בהתאם להזמנות, וכן לספק שירות לקוחות איכותי.
  • ניהול זמן בצורה יעילה: נהגי הפצה, כמו כל אנשי מקצוע ושירות אחרים, נדרשים לנהל את זמנם בצורה יעילה על מנת לעמוד בלוחות הזמנים שלהם ולספק שירות איכותי ללקוחות. זאת, כיוון שרוב הזמן הם "עצמאים בשטח" ונדרשים לנהל את עצמם נכון. 

היכן מעסיקים נהגי הפצה, מהו סדר יומם וכמה מרוויחים?

כאמור, דרושים נהגי הפצה כמעוט בכל התחומים, הענפים והתעשיות השונות בארץ. בעוד שנהגים מעל 15 טון יכולים להרוויח כ-11,600 ₪ ומעלה (ברוטו), שכר נהגי הפצה אחרים יכול לנוע בין כ-8,000 – 9,600 ₪ בממוצע. מבחינת סדר יומם, נהגי הפצה רבים מתחילים את היום עם קפה טוב, העמסת סחורה (עם או בלי עזרה, תלוי בתפקיד) ויציאה לדרך. בהמשך היום, הם פורקים את הסחורה וממשיכים ליעד הבא שלהם. כל זאת, בלי בוסים "על הראש" ובלי ישיבה ממשוכת מתחת לאורות הפלורסנט של המשרד. 

לסיכום, כדאי לי להיות נהג הפצה?

ובכן, באמת שזה תלוי בכם ובשאיפות שלכם. אם אתם שואפים גם להתקדם בקריירה ובתחום, אתם עם הזמן יכולים להפוך למנהלי צוותים, אחראיים על ציים לוגיסטיים, ראשי צוות של נהגים הפצה אחרים ועוד. בפועל, לא רק שזה תפקיד די רווחי, אלא שהוא כולל גם חופש תנועה, הרבה אוויר פתוח ואפילו אופציות התקדמות בתחום. מרגיש לכם שהכביש קורא לכם? צרו קשר כעת ונעשה את מיטב יכולתנו כדי לסייע לכם בהחלטה.