שמירה על כבוד האדם וחירותו הינה ערך עליון
חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים נובע מתוך חוק היסוד המגן על כבוד האדם וחירותו. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו נוצר על מנת למנוע פגיעה רגשית וגופנית בבני אדם, מתוך אמונה כי כל בני האדם שווים וכי כולם נבראו בצלם. במאמר הבא נפרט את מטרתו של חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים, האוכלוסייה המושפעת ממנו, יישומו בפועל ופרטים מעניינים נוספים.
כל הפרטים אודות חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים
מטרה: מטרתו של חוק שוויון לנכים היא לאפשר לכל סוגי האוכלוסיות, ובראש ובראשונה לאוכלוסיית בעלי המגבלות, השתתפות שווה ופעילה בכל תחומי החברה, תוך שמירה על כבודם וזכויותיהם כבני אדם. החוק נכתב על מנת לתת מענה הולם לצרכיו המיוחדים של אדם בעל מגבלות, באופן שיאפשר לו לחיות את חייו בעצמאות המרבית, בפרטיות ובכבוד, ותוך מיצוי יכולותיו. חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים נובע מחוק זה ובעל מטרות זהות, עם דגש על אמצעי תחבורה ומבני ציבור.
- האוכלוסייה לה החוק נותן מענה: חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים מתייחס לאוכלוסיית האנשים בעלי הלקויות הפיזיות או הנפשיות, הזמניות והקבועות, המגבילות את תפקודם באחד או יותר מתחומי החיים המהותיים.
- שנת החקיקה: בשנת 2005 תוקן חוק השוויון לנכים והוסף פרק הכולל את חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים.
- יישום בפועל: חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים מחייב מקומות ציבוריים לאפשר גישה חופשית לאנשים בעלי מגבלות פיזיות ונפשיות. החוק תקף הן למקומות ציבוריים הנמצאים תחת ניהול המדינה והרשויות והן למקומות ציבוריים המופעלים על ידי גופים פרטיים. החוק מתייחס לבנקים, סניפי הביטוח הלאומי, בתי חולים ומוסדות ממשלתיים ופרטיים רבים. ניתן ליישם חוק זה בפשטות רבה ובכל מקום. שיטות הנגשה נפוצות הינן בניית שיפועים לכיסאות גלגלים בכניסה לבניין והתקנת מעליות במבנים מרובי קומות.
- העדפה מתקנת: על מנת לתקן את הפערים בחברה, חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים מעודד העדפה מתקנת של אנשים עם מוגבלויות. מטרת ההעדפה המתקנת היא להגיע למצב של שוויון חברתי, בו אנשים בעלי לקויות פיזיות ונפשיות יוכלו להתנהל בחברה כאחד האדם, שווי זכויות ואפשרויות. העדפה מתקנת זו יכולה להתבטא כקדימות בתורים או כתו חנייה לנכים, אשר מהווים שני כלים משמעותיים המונעים מאוכלוסיה זו סבל והשפלה מיותרים.
הנגישו את העסק שלכם לבעלי מוגבלויות עוד היום
במסגרת חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים עליכם להנגיש את העסק שלכם לשימושם של אנשים בעלי מוגבלויות. ניתן להנגיש את העסק בקלות בהיוועצות עם מומחים להנגשה. במידת הצורך תוכלו גם לברר את נוסח החוק ודגשיו ולבצע את ההתאמות בכוחות עצמכם. במצב היפותטי בו חוק הנגישות לנכים לא קיים, היינו מציעים להנגיש את העסק שלכם בכל זאת. ההנגשה מאפשרת לכם למנוע הדרה של אוכלוסיות מהעסק שלכם ומעודדים עסקים אחרים לפעול בצורה חברתית ושוויונית יותר.