ככל הנראה לכל אחד מאיתנו יש רישיון בארנק שהוא למעשה גם זה שמשמש אותנו בתור תעודה מזהה. הרישיון אומר שחתמנו הסכם עם המדינה בכך שאנחנו נכבד את כללי הבטיחות והזהירות דרכים והמדינה תאפשר לנו לנהוג בלי בעיה. כשהרישיון הזה בתוקף אנחנו יכולים להיות רגועים אך כשהרישיון לא בתוקף כל שימוש בו או נסיעה בכלי הרכב שלשמו הוא מיועד תהיה עבירה על החוק שיכולה לגרור קנסות גדולים. לכל כלי רכב צריך רישיון ויש רכבים שדורשים הכשרה מיוחדת. כך למשל ניתן לקבל גם רישיון למלגזה, רישיון לטרקטור ואפילו רישיון להפעלת עגורן.
סוגי רישיונות: מרכב פרטי ועד מנוף
- אולי זה לא הרישיון הכי מוכר אך זהו הרישיון שנפוץ מאוד אצל האוכלוסייה הצעירה, מדובר ברישיון A שנותן את האפשרות לנסוע על קטנוע. רישיון כזה יכול לשמש נערים להתניידות קלה יותר ולמרות הסכנות שיש בנהיגה בקטנוע או באופנוע הוא פופולרי מאוד אצל בני נוער ואנשים בגילאים מבוגרים יותר.
- רישיון B הוא הרישיון המפורסם בישראל וגם בעולם, זהו רישיון לכלי רכב פרטי. אם אתם רוצים לנסוע על מכונית תצטרכו ללמוד לפחות 28 שיעורי נהיגה, לעבור טסט פנימי ואז טסט חיצוני וכל מה שנשאר לאח לכם זה WELCOME TO THE CLUB. בלי רישיון כזה קשה מאוד להסתדר והוא סטנדרט בישראל. מה שלא קורה בארצות אחרות בעיקר כאלו שאינן חלק מהעולם המערבי.
- רישיון לכלי רכב כבדים יותר כמו משאית, סמיטריילר גדול ואוטובוס ניתנים בהתאם לקורס מיוחד והם נחשבים לרישיונות שדורשים יותר בדיקות ותשומת לב מצד משרד הרישוי. לא כל אחד יכול לקבל רישיון כזה, בעיקר בגלל בעיות התנהגותיות או רפואיות.
- רישיון למלגזה הוא אחד מהרישיונות הכי מבוקשים בעיקר בגלל העבודה הרבה שיש בתחום. אחרי קורס שיכול להימשך בין כמה ימים לשבוע אפשר ללמוד להפעיל את כלי הרכב הקטן והקומפקטי הזה עושה עבודה גדולה וחשובה. על הרישיון למלגזה מצוינת המלגזה שעליה יוכל לנסוע הנהג החדש בהתאם למשקל שהיא יכולה להעמיס וכמובן יש לבצע ריענונים שנתיים כיאה לרכב תפעולי.
- רישיון למנוף נשמע לכם דבר מובך אך הוא ממש לא כזה. אם אתם חולמים להיות שם ברקיע קרוב לציפורים ולהזיז משאות וחומרי בנייה ממקום למקום, יש קורס מנופאים שיספק לכם רישיון למנוף. כמובן שכאן יש כישורים אישיים רבים שצריכים בוא לידי ביטוי כמו קור רוח, עבודה טכנית נכונה והרבה דיוק אך אם אתם מתכננים לעבוד גבוה בשמיים כנראה שרק הם יהיו הגבול.
- רישיון לטרקטור נשמע כמו חלום של ילדים קטנים שחלק מהם באמת מגשימים אותו בהמשך. כדי ללמוד נהיגה על טרקטור יש צורך בקורס עיוני ומעשי שיסביר לכל התלמידים איך בדיוק להפעיל אותו וכמובן בהתאם לסוג הטרקטור. יש טרקטורים שמיועדים לחקלאות ויש טרקטורים שמיועדים לבנייה ואחרי הקורס כל אחד יכול לבחור במה הוא הולך להתמקצע בהתאם לתחום העניין שלו והביקוש שיש בשוק.
כמה עולה להוציא רישיון ומתי צריך לחדש?
התשלום שניתן בתמורה ללימודי נהיגה הוא לא התשלום היחידי שתצטרכו לשלם. יש אגרה שעליכם לשלם בכל פעם שמחדשים רישיון שניתנת למשרד הרישוי, משרד ממשלתי בחסות משרד התחבורה. הרישיון יכול לעלות אגרה של כמה מאות שקלים ומשתנה בהתאם לסוגו כאשר לכל רישיון יש גם תוקף שמחייב חידוש. במקרים רבים חידוש הרישיון יכול להסתבך בגלל עבירות תנועה רבות של אותו נהג כאשר גם רישיון למלגזה או רישיון לטרקטור יכולים להישלל מאותו אדם בגין עבירות מסוימות.